אוטומציה לבית – מבט כללי

חלק נרחב מתכנון מערכות אוטומציה אני מתכנן בבית. בניתי מספר מערכות אוטומציה וניטור עבור ביתי שהוכיחו הורדת הוצאות משק הבית בכ- 2000₪ בשנה בחיסכון בחשמל. אני מאמין גדול שבית חכם צריך להיות כמה שיותר פשוט ולעתים קרובות עדיף בית טיפש ודיירים חכמים מאשר בית חכם שלעתים קרובות מבלבל את הדיירים. 

חקרתי ובניתי מערכות חכמות לבית באמצעות כמה שיטות ומוצרי מפתח:

  • תשתית גוגל לגליונות אלקטרונים, קיימת אפשרות לשלוח ישירות אליה מידע מחיישנים
  • תשתית גוגל לסקריפטים כדי לשלוט ולאמת מידע שנאסף מחיישנים, לעשות אופטימיזציות למידע והתרעות חכמות
  • רספברי פאי וארדוינו כאמצעים לאיסוף, שליטה ובקרה על אמצעים דיגיטאליים ואנאלוגים שונים, גם מתפקדים בכקר DDC כדי לפתוח ולסגור מתגים (לדוגמה במערכת חימום המים שאסביר עליה בהמשך)
  • ינשוף מיקרו+ עם נתב רשת כדי לאסוף מידע על צריכת החשמל בזמן אמת כולל סיכומי צריכות

לחסוך בחשמל בבית

בתרשים ניתן להבחין בצריכת החשמל היומית ב- kWh מהיום שהותקנה המערכת. החל מיולי 2016 אפשר לראות ירידה הדרגתית בשימוש בחשמל לאחר התמקדות ב-2 הצרכנים "הכבדים" בביתנו:

  • מערכת המיזוג המרכזי
  • דוד חימום המים

 כשהתמקדתי במערכת המיזוג המרכזי, הבחנו שבגלל שהיא נועדה לשרת את כל הדירה, היא מאוד לא יעילה בלילה כאשר יש צורך רק לדאוג לחדרי השינה. מחישוב פשוט מדדנו שהצריכה בלילה של המיזוג היא כ- 25kWh שזה בסביבות 12.5₪.

התקנתי מזגן קטן שצורך כ- 0.5kWh (לילה שלם עולה בסביבות 2.5₪). המזגן כולל התקנה עלה לנו 1800 ש"ח, זאת אומרת שבמהלך חצי שנה, ההבדל בצריכת החשמל החזיר לנו את ההשקעה במזגן וגם קיבלנו פיתרון יותר נוח עבור חדר השינה מאשר מערכת מיזוג מרכזית.

לחימום המים:

מידע חי מחיישני המים בדוד שלי:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vQwX_juwusP-vAKHYhQ3-C5Lwa84yWZe1AaNYLD7TIRFRey8tTEj77lAuVWa4XEjrFRjTPTkAleA7fo/pubchart?oid=1588628456&format=interactive

יש קולטי שמש על גג הבניין, אך מהר גילינו שהמערכת תוכננה באופן בעייתי עבור מספר דיירים שחולקים את אותם הקולטים יחד (מדובר על תופעה נפוצה בבתים משותפים). אחת הבעיות החמורות של מערכת מסוג זה היא שכאשר הקולטים קרים, חום מכל דוד של דירה משתחרר אל הקולטים כך שבערב הדוד מתקרר במקום לשמור את החום.

זהו מידע חי מהמערכת :

את המערכת הראשונה בניתי באמצעות ארדוינו, משאבת מים פשוטה ושני ברזי סלנויד עם 4 חיישני טמפרטורה. ההגיון שנבנה הוא אם המים בדוד חמים מהמים בקולטי השמש הברזים יסגרו.

לאחר שהוספתי גם משאבה, כאשר הקולטים חמים מהדוד החימום מגיע להבדל של כ-8°C בשעה, עבור דוד של 120 ליטרים זה די מהיר וביום שמשי הדוד מגיע בצהרים לכמעט 50°C והחום אינו בורח חזרה לקולטים כפי שהיה בעבר.

בהמשך הוספתי רספברי פאי למעקב מסודר אחרי המידע עבור שיפורים עתידיים. מחישוב הבדל המערכת של לפני ואחרי ההתקנה ראינו שיפור של לפחות 1200₪ בהוצאות משק הבית לחימום. חלק גדול מהחיסכון נובע מכך שאנחנו יודעים בזמן אמת אם יש מספיק מים למקלחת ומחליטים אם להדליק את הדוד או לא.

אמשיך לעדכן את הפרויקט עם מסמכי התיעוד בהקדם האפשרי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *